У Міністерстві оборони прокоментували ситуацію навколо скандалу із неякісними тушкованками для Збройних сил України, зазначивши, що жодних скарг не отримували.
У Міністерстві оборони повідомили, що не здійснюють контроль якості консервних продуктів, які надходять до Збройних Сил України, оскільки така перевірка проводиться на стадії виробництва.
До Міноборони України не надходили скарги від військових щодо якості тушкованки, про яку йдеться в журналістському розслідуванні NGL.media. Також не було зафіксовано постачань без зазначеного сертифіката якості. Про це NV повідомив Державний оператор тилу.
Вони повідомили, що не здійснюють перевірку якості консервів, які надходять до Збройних Сил України, оскільки контроль якості цих продуктів проводиться вже на стадії їхнього виробництва.
У відомстві зазначили, що за перевірку якості продукції несе відповідальність "Держпродспоживслужба".
"Державний оператор тилу повідомив, що служба контролю безпеки харчових продуктів і ветеринарії проводить відбір контрольних зразків з партії, надсилає їх на лабораторне дослідження, і, якщо результати підтверджують придатність до споживання, видає сертифікат якості для постачання цієї партії."
Крім того, зазначено, що в серпні, який є предметом розслідування журналістів, не було отримано жодних скарг від військовослужбовців щодо якості продуктів, згаданих у розслідуванні. Оператор тилового забезпечення також підкреслює, що не зафіксував жодних постачань без відповідних сертифікатів якості.
Державний оператор тилу планує посилити контроль за якістю продукції та цифрувати процес підтвердження наявності сертифікатів якості в ІТ-системі -- DOT-Chain.
"Ті постачальники, які не додали сертифікат, чи наявний вже вичерпав затверджені до постачання обсяги, не матимуть змоги сформувати пакет документів та відвантажити товар", -- додали у відомстві.
8 жовтня журналісти NGL.media, реагуючи на скарги українських військових щодо якості консервів, які їм постачають, звернулися до лабораторії. Результати дослідження підтвердили, що тушкованка не відповідає встановленим стандартам. Експерти проаналізували вміст восьми консервів з однієї партії, отриманої військовими, і виявили, що замість заявлених 59% м'яса з жиром, фактично його частка становить лише 22,4%. При цьому, замість справжнього м'яса, у консерві виявили шкіру та сухожилля, які за нормами не повинні бути присутніми.
Нагадаємо, що 4 вересня журналістка Тетяна Ніколаєнко повідомила, що військові скаржаться на продукти харчування. І хоча перевірки Міністерством оборони проводились, якість їжі військових викликає питання.