Чому важливо видаляти піну з варення: секрети смаку і тривалої свіжості.
Коли ви варите варення, на його поверхні може з’явитися піна. Це явище є досить розповсюдженим, але виникає питання: чи варто її видаляти і яка в цьому необхідність?
Підготовка до зими у багатьох господинь обов'язково включає приготування варення. Восени ще дозріває багато фруктів та ягід, які можна законсервувати та насолоджуватись смаком протягом холодного періоду. Приготування варення - нелегкий процес, адже дуже часто необхідно годинами не відходити від плити та постійно помішувати фруктову масу. Проте є ще один важливий аспект -- зняття пінки. Як це правильно робити та навіщо, читайте в матеріалі Еспресо.
Під час кипіння фруктової маси з цукром, на варенні з'являється піна, що виникає природно. В деяких випадках під час приготування піни формується зовсім небагато, тоді як в інших вона може практично повністю покривати поверхню. Як правило, ця піна не завдає шкоди, але й особливої користі від неї немає.
Фрукти й ягоди, з яких вариться варення, містять природні білки, волокна, мікрочастинки м'якоті, дрібні залишки шкірки. Під час кипіння ці елементи піднімаються на поверхню.
Досвідчені господині та кухарі підкреслюють важливість видалення піни з варення, оскільки вона може містити залишки бруду, дрібні часточки фруктів, цукру або навіть комах. Коли маса починає кипіти, ці частинки спливають на поверхню, тому, якщо ви прагнете отримати "чисте" та прозоре варення, варто обережно зняти піну. Крім того, під час кипіння відбуваються окислювальні процеси, які також сприяють утворенню піни.
Піна, що утворюється на поверхні варення, Фото: preserveandpickle.com
Варення з пінкою втрачає свій естетичний вигляд, оскільки його поверхня стає мутною, а сам продукт виглядає менш смачно. Багато господинь приділяють увагу зовнішньому вигляду цього десерту, адже його часто подають на святкові заходи або дарують друзям і рідним. Особливо помітні різні домішки та "мутність" у вареннях з полуниці, абрикосів та персиків.
Пінка, що може містити дрібні фрагменти фруктів, залишки забруднень або повітряні бульбашки, також впливає на текстуру кінцевого продукту. Тому, для досягнення однорідної консистенції варення без грудочок (оскільки пінка може утворюватися в грудках), її рекомендується акуратно видаляти.
Крім того, прибирання пінки важливе також з міркувань безпеки та терміну зберігання продукту. Бульбашки, що потрапили у варення, з часом лопаються та залишаюють в банці невеликі порожнини. Ці пустоти можуть стати сприятливим середовищем для бактерій і навіть для розвитку плісняви. Тому, якщо ви хочете, щоб варення зберігалося протягом кількох років, краще зняти піну перш ніж закатувати його в банки.
Коли побачите пінку на поверхні, яка зазвичай починає утворюватися після закипання фруктової суміші, не поспішайте її прибирати. Вона одразу досить пухка, тому її буде складно зняти. Почекайте трохи, а щойно вона почне збиратись у центрі каструлі або по краях, тоді може приступати до збирання.
Для виконання цього процесу вам знадобиться звичайна шумівка або ложка. Дуже важливо діяти акуратно, щоб не пошкодити основну частину варення. Знімати піну також зручно за допомогою паперового рушника або пергаменту.
Існує ще один цікавий трюк — додати вершкове масло до варення. Лише 10 грамів масла, які потрібно вмішати в масу під час приготування, допоможуть зменшити утворення піни, зберігаючи при цьому насичений смак.
Не забувайте, що тривале кип'ятіння та інтенсивне перемішування можуть призвести до появи надмірної піни. Тому важливо контролювати час варіння та акуратно помішувати варення.
Піну можна зберегти, якщо:
Піна, що утворюється під час варіння варення, є результатом взаємодії природних компонентів фруктів і цукру. Проте, якщо ви вирішите її прибрати, це не лише покращить смакові якості вашого варення, а й продовжить термін його зберігання, а також надасть йому більш привабливий вигляд.