Чи дозволено вживати рибу під час Різдвяного посту: думка ПЦУ.
Цю інформацію передає РБК-Україна, посилаючись на повідомлення в Facebook Православної церкви України.
На відміну від Великоднього, Різдвяний піст не такий суворий. Під час Великого посту не можна вживати в їжу: м'ясо, рибу, яйця, молоко та пити алкоголь. Натомість у період Різдвяного посту треба відмовитись лише від м'яса, молочних продуктів та яєць. У певні дні тижня дозволено їсти рибу та випити келих вина.
Конкретно, у вівторок, четвер, суботу та неділю дозволяється вживати рибу та вино. Після свята Святого Миколая (6 грудня) і до 18 грудня риба та вино можна споживати лише в суботу та неділю. З 19 по 23 грудня вживання риби та вина суворо заборонено. Лише з настанням Святвечора завершується Різдвяний піст.
У своєму сучасному вигляді Різдвяний піст з'явився в IX столітті. На початку цього періоду строгий сорокаденний піст дотримувалися виключно монахи, тоді як звичайні віруючі обмежувалися лише п’ятьма днями посту.
Проте, вже наприкінці XI століття та на початку XII століття сорокаденний піст став популярним серед віруючих. В той період було введено заборону на споживання м'яса та молочних продуктів. Рибу ж, як і в наш час, дозволялося їсти тільки в суботу, неділю та на святкові дні.