Російські ресторани та кав'ярні висловлюють занепокоєння через "критичний" брак працівників, згідно з інформацією від російських ЗМІ.
Російські заклади громадського харчування зіткнулися з "катастрофічним" дефіцитом кадрів на тлі демографічної кризи та відтоку мігрантів.
Цю інформацію наводить російський медіа-ресурс The Moscow Times, посилаючись на "Комерсант", який отримав свідчення про труднощі від представників відповідної сфери.
"Ми не знаємо, як укомплектувати новий ресторан працівниками, якщо в наявних закладах вже спостерігається нестача 20% кадрів," - зізнався засновник мережі гастробарів "Ракова" Євген Нічипурук. Він зазначив, що дефіцит персоналу вже гальмує розвиток сфери громадського харчування в країні.
Проблему підтвердила керівниця з розвитку "Ясно Ресторани" (включаючи бренди "Хочу Пурі" та "Гарячий цех") та HR-директор мережі Gagawa Олена Ваняшина. Вона вважає, що ситуація продовжить ускладнюватися в умовах зростаючих демографічних та міграційних криз.
За даними дослідження, проведеного порталом HeadHunter у співпраці з мережею "Крихітка картопля", у період з січня по вересень 2024 року спостерігалося зростання кількості вакансій у галузі громадського харчування на 28% у порівнянні з тим же періодом минулого року.
Найбільший ріст попиту спостерігається серед прибиральників, які стали затребуваними на 41%. Попит на кур'єрів зріс на 31%, на офіціантів і барменів – на 30%. Менеджери стали необхідні на 22%, а бухгалтерів запитують на 29% більше.
За оцінкою аналітиків, галузі громадського харчування не вистачає близько 30 тис. працівників.
Нагадаємо: